IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Meta отпаднаха от списък за най-добри места за работа

И двете компании имаха трудна 2022 г.

12:40 | 11.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Списъкът на Glassdoor за 100-те най добри места за работа през 2023 г. е доминиран от технологични компании, но тази година двама обичайни победители отпаднаха: Apple и Meta.

Над 40% от компаниите в тазгодишния списък са от технологичната индустрия, въпреки вълната от съкращения в сектора. Glassdoor – платформа за анонимни отзиви за работодатели, публикува годишна класация, която се изброяват отличилите се американски фирми с над 1000 служители на база на обратната връзка, дадена от работници през последната година. Миналата година Meta и Apple бяха в средата на топ 100. Най-добрата компания за работа сега е ново попълнение в класацията: софтуерната Gainsight, пише Bloomberg. 

„Технологичната индустрия продължава да е най-добре представената в списъка“, посочва главният икономист на Glassdoor Даниел Джао. „Но в същото време технологиите бяха влакче на ужасите през 2022 г.“ Някои компании отпаднаха от списъка, а други влязоха за първи път, допълва той. „Това е хубаво напомняне, че трудните времена често водят до промени – компании, които разчитат на стари методи, може да отпаднат, а новите често растат по време на криза“.

Това е първият път, в който Apple не влиза в класацията, откакто Glassdoor я публикува от 2009 г. Meta се класира от 2011 г. и три пъти е била номер едно, като последно това се е случило през 2018 г. Google и Bain & Company в момента са единствените две компании, които са попадали в списъка ежегодно в продължение на 15 години.

Най-добрите места за работа през 2023 г. според класацията на Glassdoor. Източник: Bloomberg L.P. Най-добрите места за работа през 2023 г. според класацията на Glassdoor. Източник: Bloomberg L.P.

През миналата година и Meta, и Alphabet се сблъскаха с предизвикателства. Собственикът на Facebook съкрати над 11 хил. работни места, докато се фокусира в метавселената. Glassdoor взема под внимание бизнес перспективите на компаниите и промените в стратегията, които карат служителите да се чувстват „малко несигурни как точно ще се развиват нещата“, коментира Джао. В същото време съкращенията могат да повлияят на морала и да нанесат дългосрочни щети на марката на работодателя.

За Apple вина може да носят усилията ѝ да върне хората в офиса, разкриват отзивите на работниците. „Служителите наистина ценят възможността да работят от дистанция или поне хибридно“, твърди Джао. „Усилията за връщане в офиса не бяха посрещнати с отворени обятия“.

Да погледнем Gainsight, която разработва платформи за клиентски услуги, продукти и ангажираност. В отзивите за компанията служителите подчертават прозрачното лидерство, многообразието и приобщаването, възможностите за кариера и гъвкавостта – от работа от дистанция до неограничен платен отпуск. Основаната през 2009 г. Gainsight предоставя софтуер на стотици компании и твърди, че е насочена първо към хората, като подкрепя работата от разстояние.

„Във времена на криза това често е възможност за тези изгряващи компании“, коментира Джао.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
не им се е занимавало да си плащат зада са по нагоре в тая класация, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още